AKTUÁLIS


Epicentrum: A Herold Pince

Elő-előfordul, hogy kalandozásaink során belebotlunk egy-egy olyan borászatba, ahol azt érezzük, hogy az egyszerűen sikerre van ítélve: Remek szőlő, minőségi borászkodás, tökéletes lokáció szőlőben és vendéglátásban, komoly szellem, kultúra és tudás. Éppen ezt éreztük, amikor a Herold Pincébe vezetett jó sorsunk, és meghallgattuk Herold Ádámék történetét.
Írta: Bányai Gábor Botond


A Herold Pince pályafutása a 2009-ben kezdődött, amikor Herold Ádám megvásárolta a pannonhalmi Váralja úton a többszáz éves dézsmapincét. És hogy miért? Ádám szinte genetikusan hordozza a föld szeretetét, mindkét ágon kulákcsaládból származik, így mikor a véletlennek köszönhetően meglátta ezt a pincét, nem is gondolkodott sokáig.
A pince pedig nem is lehetne jobb helyen. A Váralja út Pannonhalma epicentrumában található, hogy mást ne mondjunk, a közvetlen szomszédságban tervezi felépíteni a Főapátság azt a négycsillagos szállodát, amely újabb szintre emeli majd a település egyébként is százezres nagyságrendű éves turistaforgalmát.

Az elhelyezkedés okán Herold Ádám nem is borászatban gondolkodott, sokkal inkább a borral kapcsolatos közösségi térben, borbemutató pincében. Egészen addig, amíg a szervezés során nem találkozott Hangyál Balázzsal, a Pannonhalmi borvidék vezéregyéniségével és akkori hegybírójával, akivel az első pillanatban egymásra ismertek: Mindketten a fertődi Gránátos presszóban töltötték fiatal éveiket. Hangyál Balázs még ott a helyszínen rábeszélte Ádámot a borászat alapításra, amihez hozzájárult az a gondolat is, hogy a nagyszülői örökséget így oda, a földbe tudta visszaforgatni, ahonnan az az örökség tulajdonképpen származott.




A beszédes nevű Széldomb dűlőben, egykori apátsági birtokrészleten tudtak megvásárolni 12 hektárt, amit különös gonddal telepítettek újra. Az apátságtól Győrig húzódó dombvonulat tetején található területet komoly tudatossággal, talajminta elemzés és fajtakiválasztás után osztrák oltványokkal telepítették. Irsai Olivér, chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling, sárgamuskotály, kevés tramini, valamint merlot, cabernet franc és kékfrankos kapaszkodik a Széldomb meszes-löszös-köves talajába, Ádámnak az utóbbi a kedvence és nem is véletlenül: Sopron közel van, a klíma itt még melegebb is, a kékfrankos tehetséges és megbízható, és a termőhelyi jelleget is képes megmutatni.

A telepítés és szőlőnevelgetés közben a pincét is felújították, kibővítették és berendezték: Mivel az utcafrontról nyílik, az elsődleges feldolgozás nem itt zajlik, hanem kint a birtokon, de minden egyéb borászati munka igen. Az erjesztés és az érlelés a pince hátsó felében kapott helyet, az utcáról belépve pedig gyönyörű és csábító kóstolótér fogadja a vendéget. 2016 novemberében nyitottak Márton napra.

Ádám a kezdetek kezdetén teljesen autodidakta módon vágott bele a szőlészetbe és a borászkodásba, ugyanakkor teljes tudatossággal tette ezt. Mindent megkérdezett, mindenben segítséget kért, ha kellett, és mára az elejétől a végéig minden részlettel tisztában van. Mindezek ellenére felismerte, hogy profi munkatársakra van szüksége, ha a legmagasabb minőséget célozza meg. Éppen emiatt került a pincéhez Fidermann Szabolcs, aki korábban a neszmélyi Szöllősi Pincészetnél dolgozott, és saját márkát is visz (lásd BORIGO 2020. júliusi szám).


Herold Ádám és Fiderman Szabolcs


De a Herold Pince további nagy terveket sző: A technológia tekintetében a kinti feldolgozó előrelépne annyiban, hogy a musttisztítás is ott történne, a Váralja utcában pedig tartályteret, a hordós érlelőt és a készáru raktárt fejlesztenék. A legnagyobb ötlet ugyanakkor a pince feletti rész vendéglátást célzó fejlesztése. Fantasztikus körpanorámával rendelkezik a terület, amit a helyiség kialakításával is hangsúlyoznak majd. Körben üvegfal határolja majd a borbárt, ahol eltűnik a határ a benti rész, a terasz és a panoráma között. A mellékelt képen is látható látványtervek megvalósítása hamarosan megkezdődik, ami szervesen illeszkedik a környék fejlődésébe. A már említett adottságokat a Főapátságon kívül az önkormányzat is igyekszik kihasználni, és megteremteni a feltételeit a további fejlődésnek. Ennek érdekében a ma még inkább vadregényes Váralja utat és környékét teljes egészében felújítják, díszburkolattal és kandeláberekkel látják el, ez lesz az a sétány, amelyen az apátságba felsétálhatnak az arra vállalkozók.




A jövő tehát adott: remek szőlőből remek borok készülnek, kialakul az egységes, a pinceromantikát és a modern borbár érzést is biztosító vendéglátás, megújul a környezet, a szomszédban felépül a szálloda, elkészül a Győrből vezető bicikliút… Még egyszer mondjuk: a Herold Pince sikerre van ítélve.


88-89 Tramini 2019
Óarany szín, azonnal fellépő botritiszes és töppedt jegyek mutatkoznak kandírozott kajszival és őszivel, de cukormázas dióval és mandulával is. Szokatlan, Tokajtól nagyon távol álló, de nagyon csábító illatvilág. Szájban ragyogó savak és közepes édesség, remek vertikalitás, érintésnyi sherrys, zölddiós jegyek, sós kenyérhéj. Különleges egyéniség, melegséggel a torokban.

90-92 Cabernet Franc 2019
Trust 225 literes használt hordó. Sűrű, szinte fekete megjelenés. Az illat is az, klasszik feketemeggy és szeder, nagyon jól használt hordó, keleti fűszerek és feketebors. Szájban vastag, de remek savai vannak, a hordó fiatalos de arányos, mellé a sűrű és édes hatású gyümölcsösség tökéletes kiegészítő. Végtelenül gazdag, frissen vágott dohánnyal, kicsit melegítő lecsengéssel. Fiatal, de nagyon komoly potenciál.

85-86
Irsai Olivér 2020
Világos citromsárga megjelenés, klasszikus irsai illattal: ananász, banán, zöldalma, édesfűszerek. Szájban meglepően élénk savkészletet kapunk, közepes testet, vidám citrusokat, fajtajelleget, remek arányokat. Üdítő, édes-sós játékot mutató hosszú lecsengésű bor.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Epicentrum: A Herold Pince

Elő-előfordul, hogy kalandozásaink során belebotlunk egy-egy olyan borászatba, ahol azt érezzük, hogy az egyszerűen sikerre van ítélve: Remek szőlő, minőségi borászkodás, tökéletes lokáció szőlőben és vendéglátásban, komoly szellem, kultúra és tudás. Éppen ezt éreztük, amikor a Herold Pincébe vezetett jó sorsunk, és meghallgattuk Herold Ádámék történetét.
Írta: Bányai Gábor Botond


A Herold Pince pályafutása a 2009-ben kezdődött, amikor Herold Ádám megvásárolta a pannonhalmi Váralja úton a többszáz éves dézsmapincét. És hogy miért? Ádám szinte genetikusan hordozza a föld szeretetét, mindkét ágon kulákcsaládból származik, így mikor a véletlennek köszönhetően meglátta ezt a pincét, nem is gondolkodott sokáig.
A pince pedig nem is lehetne jobb helyen. A Váralja út Pannonhalma epicentrumában található, hogy mást ne mondjunk, a közvetlen szomszédságban tervezi felépíteni a Főapátság azt a négycsillagos szállodát, amely újabb szintre emeli majd a település egyébként is százezres nagyságrendű éves turistaforgalmát.

Az elhelyezkedés okán Herold Ádám nem is borászatban gondolkodott, sokkal inkább a borral kapcsolatos közösségi térben, borbemutató pincében. Egészen addig, amíg a szervezés során nem találkozott Hangyál Balázzsal, a Pannonhalmi borvidék vezéregyéniségével és akkori hegybírójával, akivel az első pillanatban egymásra ismertek: Mindketten a fertődi Gránátos presszóban töltötték fiatal éveiket. Hangyál Balázs még ott a helyszínen rábeszélte Ádámot a borászat alapításra, amihez hozzájárult az a gondolat is, hogy a nagyszülői örökséget így oda, a földbe tudta visszaforgatni, ahonnan az az örökség tulajdonképpen származott.




A beszédes nevű Széldomb dűlőben, egykori apátsági birtokrészleten tudtak megvásárolni 12 hektárt, amit különös gonddal telepítettek újra. Az apátságtól Győrig húzódó dombvonulat tetején található területet komoly tudatossággal, talajminta elemzés és fajtakiválasztás után osztrák oltványokkal telepítették. Irsai Olivér, chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling, sárgamuskotály, kevés tramini, valamint merlot, cabernet franc és kékfrankos kapaszkodik a Széldomb meszes-löszös-köves talajába, Ádámnak az utóbbi a kedvence és nem is véletlenül: Sopron közel van, a klíma itt még melegebb is, a kékfrankos tehetséges és megbízható, és a termőhelyi jelleget is képes megmutatni.

A telepítés és szőlőnevelgetés közben a pincét is felújították, kibővítették és berendezték: Mivel az utcafrontról nyílik, az elsődleges feldolgozás nem itt zajlik, hanem kint a birtokon, de minden egyéb borászati munka igen. Az erjesztés és az érlelés a pince hátsó felében kapott helyet, az utcáról belépve pedig gyönyörű és csábító kóstolótér fogadja a vendéget. 2016 novemberében nyitottak Márton napra.

Ádám a kezdetek kezdetén teljesen autodidakta módon vágott bele a szőlészetbe és a borászkodásba, ugyanakkor teljes tudatossággal tette ezt. Mindent megkérdezett, mindenben segítséget kért, ha kellett, és mára az elejétől a végéig minden részlettel tisztában van. Mindezek ellenére felismerte, hogy profi munkatársakra van szüksége, ha a legmagasabb minőséget célozza meg. Éppen emiatt került a pincéhez Fidermann Szabolcs, aki korábban a neszmélyi Szöllősi Pincészetnél dolgozott, és saját márkát is visz (lásd BORIGO 2020. júliusi szám).


Herold Ádám és Fiderman Szabolcs


De a Herold Pince további nagy terveket sző: A technológia tekintetében a kinti feldolgozó előrelépne annyiban, hogy a musttisztítás is ott történne, a Váralja utcában pedig tartályteret, a hordós érlelőt és a készáru raktárt fejlesztenék. A legnagyobb ötlet ugyanakkor a pince feletti rész vendéglátást célzó fejlesztése. Fantasztikus körpanorámával rendelkezik a terület, amit a helyiség kialakításával is hangsúlyoznak majd. Körben üvegfal határolja majd a borbárt, ahol eltűnik a határ a benti rész, a terasz és a panoráma között. A mellékelt képen is látható látványtervek megvalósítása hamarosan megkezdődik, ami szervesen illeszkedik a környék fejlődésébe. A már említett adottságokat a Főapátságon kívül az önkormányzat is igyekszik kihasználni, és megteremteni a feltételeit a további fejlődésnek. Ennek érdekében a ma még inkább vadregényes Váralja utat és környékét teljes egészében felújítják, díszburkolattal és kandeláberekkel látják el, ez lesz az a sétány, amelyen az apátságba felsétálhatnak az arra vállalkozók.




A jövő tehát adott: remek szőlőből remek borok készülnek, kialakul az egységes, a pinceromantikát és a modern borbár érzést is biztosító vendéglátás, megújul a környezet, a szomszédban felépül a szálloda, elkészül a Győrből vezető bicikliút… Még egyszer mondjuk: a Herold Pince sikerre van ítélve.


88-89 Tramini 2019
Óarany szín, azonnal fellépő botritiszes és töppedt jegyek mutatkoznak kandírozott kajszival és őszivel, de cukormázas dióval és mandulával is. Szokatlan, Tokajtól nagyon távol álló, de nagyon csábító illatvilág. Szájban ragyogó savak és közepes édesség, remek vertikalitás, érintésnyi sherrys, zölddiós jegyek, sós kenyérhéj. Különleges egyéniség, melegséggel a torokban.

90-92 Cabernet Franc 2019
Trust 225 literes használt hordó. Sűrű, szinte fekete megjelenés. Az illat is az, klasszik feketemeggy és szeder, nagyon jól használt hordó, keleti fűszerek és feketebors. Szájban vastag, de remek savai vannak, a hordó fiatalos de arányos, mellé a sűrű és édes hatású gyümölcsösség tökéletes kiegészítő. Végtelenül gazdag, frissen vágott dohánnyal, kicsit melegítő lecsengéssel. Fiatal, de nagyon komoly potenciál.

85-86
Irsai Olivér 2020
Világos citromsárga megjelenés, klasszikus irsai illattal: ananász, banán, zöldalma, édesfűszerek. Szájban meglepően élénk savkészletet kapunk, közepes testet, vidám citrusokat, fajtajelleget, remek arányokat. Üdítő, édes-sós játékot mutató hosszú lecsengésű bor.


« Vissza az előző oldalra